Искам първо да предупредя всички, които живеят в Гърция и имат възможност да приготвят истински гирос. Ние тук - в Германия, познаваме само немския вариант на гирос, а поради липсата на специален шиш, на който се приготвя си намерихме лесен вариант - във фурната. Искам да Ви кажа, че по никакъв начин не отстъпва на оригиналния гирос. А пък, когато се очакват повече хора на гости - идеално и оригинално ястие. Задължително го комбинирахме с
Едно вкусно ястие, с което ще останат Вашите гости много доволни!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
Ще давам количество за 10 човека и количество за 4 човека
3 кг. или 1 кг. свинско месо цяло парче по Ваш избор - свински врат, свинско филе.
5 глави кромид лук или 2 глави
1 опаковка подправка за гирос или 2 с. л.
1 ч. ч. олио /зехтин/ или 1/2 ч.ч.
конци за връзване
Поради големия интерес за състава на подправката Гирос, описвам съставките:
червен пипер
черен пипер
магданоз
риган
лук
лют червен пипер или чили
розмарин
копър
мащерка
кориандер
босилек
бахар
чесън на прах
естрагон
дафинов лист
сол
Поради големия интерес за състава на подправката Гирос, описвам съставките:
червен пипер
черен пипер
магданоз
риган
лук
лют червен пипер или чили
розмарин
копър
мащерка
кориандер
босилек
бахар
чесън на прах
естрагон
дафинов лист
сол
- Хубаво е месото да се измие, подсуши, увие във фолио за свежо съхранение и да се остави за 1 час във камерата леко да се стегне.
- Когато месото се е постегнало се реже по-лесно. Реже се с много остър нож - на възможно най-тънките филийки. Моите са около 0,5 до 1 см. дебели.
- Лукът се обелва и се нарязва на тънки филийки. Аз го режа първо на две половони и после всяка половина нарязвам на филийки по дължина.
- В подходяща купа се изсипва олиото. Смесва се с подправката за гирос и се разбива хубаво.
- В удобна тавичка се подреждат, предварително нарязани конци, като се кръстосват. Бройката на конците определяте Вие сами.
- Подреждате върху конците три от пържолките или две.
- С помощта на четка намазвате обилно пържолките със сместта от подправката.
- Отгоре подреждате филийки от лука.
- Подреждате върху лука втори ред пържолки, но вече в другата посока, така че да се кръстосат. Намазвате с подправка, подреждате лук, пържолки, подправка, лук. Така докато свърши месото и се получи една купчинка.
- Връзвате конците. Аз за всеки случай добавих още конци и се получи стегната топка от месо.
- Сложих месото в подходящ огнеупорен съд и залях отгоре с останалата част от подправката.
- Опаковах с фолио за свежо съхранение и оставих в хладилника за 24 часа. Така месото поема хубаво вкуса на подправката и лука.
- На другия ден извадих месото от хладилника, махнах фолиото и залях с две ч. ч. вода или 1 ч. ч.
- Сложих в студена фурна и пекох 3 часа на 180 градуса. За малкото количество месо 2 часа са достатъчни.
- На всеки час, вадех месото от фурната и поливах със соса от тавичката.
- Готовото месо вадя от тавичката върху дъска. С помощта на ножица отделям конците.
- С помощта на остър нож се режат много тънки филийки от месото и така се получават малките парченца Гирос.
Вариантите на сервиране са много.
Можете да сервирате дъската директно на масата. Някой трябва от време на време да реже тънки филийки, а всички си сипват в чиниите Гирос, Tzatziki, Зелева салата, пържени картофки, сосът от печенето - но прецеден и разбира се - Узо.
Може домакинята предварително да приготви порции на всеки, като трябва да присъстват отново всички тези продукти и леко да се полее месото със соса от печенето.
Или пък още предварително да се приготвят арабските хлебчета, като се напълнят с всички тези продукти и се завият на руло.
И разбира се задължителното Узо и сиртаки!
Приятен апетит!
Комментариев нет:
Отправить комментарий