среда, 23 июля 2014 г.

GIROS НА ФУРНА



Искам първо да предупредя всички, които живеят в Гърция и имат възможност да приготвят истински гирос. Ние тук - в Германия, познаваме само немския вариант на гирос, а поради липсата на специален шиш, на който се приготвя си намерихме лесен вариант - във фурната. Искам да Ви кажа, че по никакъв начин не отстъпва на оригиналния гирос. А пък, когато се очакват повече хора на гости - идеално и оригинално ястие. Задължително го комбинирахме с  
TzatzikiЗелева салата, пържени картофки и арабски хляб по желание. Да не забравяме и узото.

Едно вкусно ястие, с което ще останат Вашите гости много доволни!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Ще давам количество за 10 човека и количество за 4 човека

3 кг. или 1 кг. свинско месо цяло парче по Ваш избор - свински врат, свинско филе. 
5 глави кромид лук или 2 глави
1 опаковка подправка за гирос или 2 с. л.
1 ч. ч. олио /зехтин/ или 1/2 ч.ч.
конци за връзване


Поради големия интерес за състава на подправката Гирос, описвам съставките:

червен пипер
черен пипер
магданоз
риган
лук
лют червен пипер или чили
розмарин
копър
мащерка
кориандер
босилек
бахар
чесън на прах
естрагон
дафинов лист
сол

  • Хубаво е месото да се измие, подсуши, увие във фолио за свежо съхранение и да се остави за 1 час във камерата леко да се стегне.
  • Когато месото се е постегнало се реже по-лесно. Реже се с много остър нож - на възможно най-тънките филийки. Моите са около 0,5 до 1 см. дебели.




  • Лукът се обелва и се нарязва на тънки филийки. Аз го режа първо на две половони и после всяка половина нарязвам на филийки по дължина.




  • В подходяща купа се изсипва олиото. Смесва се с подправката за гирос и се разбива хубаво.
  • В удобна тавичка се подреждат, предварително нарязани конци, като се кръстосват. Бройката на конците определяте Вие сами.




  • Подреждате върху конците три от пържолките или две.



  • С помощта на четка намазвате обилно пържолките със сместта от подправката.



  • Отгоре подреждате филийки от лука.



  • Подреждате върху лука втори ред пържолки, но вече в другата посока, така че да се кръстосат. Намазвате с подправка, подреждате лук, пържолки, подправка, лук. Така докато свърши месото и се получи една купчинка.



  • Връзвате конците. Аз за всеки случай добавих още конци и се получи стегната топка от месо.



  • Сложих месото в подходящ огнеупорен съд и залях отгоре с останалата част от подправката.



  • Опаковах с фолио за свежо съхранение и  оставих в хладилника за 24 часа. Така месото поема хубаво вкуса на подправката и лука.



  • На другия ден извадих месото от хладилника, махнах фолиото и залях с две ч. ч. вода или 1 ч. ч.
  • Сложих в студена фурна и пекох 3 часа на 180 градуса. За малкото количество месо 2 часа са достатъчни.



  • На всеки час, вадех месото от фурната и поливах със соса от тавичката.



  • Готовото месо вадя от тавичката върху дъска. С помощта на ножица отделям конците.
  • С помощта на остър нож се режат много тънки филийки от месото и така се получават малките парченца Гирос.



Вариантите на сервиране са много.
 Можете да сервирате дъската директно на масата. Някой трябва от време на време да реже тънки филийки, а всички си сипват в чиниите Гирос, Tzatziki,   Зелева салата, пържени картофки, сосът от печенето - но прецеден и разбира се - Узо.


Може домакинята предварително да приготви порции на всеки, като трябва да присъстват отново всички тези продукти и леко да се полее месото със соса от печенето.


Или пък още предварително да се приготвят арабските хлебчета, като се напълнят с всички тези продукти и се завият на руло.




И разбира се задължителното Узо и сиртаки!


Приятен апетит!

Комментариев нет:

Отправить комментарий